Vücut Geliştirmeye Kaç Yaşında Başlamalısınız?
Vücut geliştirmeye başlamak için ideal yaş nedir? Başlamak için en iyi yaş kaçtır? Bu sorular sıklıkla tartışılır. Antreman.NET olarak bu konuyu sizler için derinlemesine inceleyeceğiz. Hadi başlayalım;
Vücut Geliştirme mi Fitness mı – Hangisini Tercih Edersiniz?
Bilgi kirliliğini durdurun. Birçok insan yanlışlıkla egzersiz ve vücut geliştirme yaptığını sanıyor. Vücut geliştirme daha yüksek bir fitness seviyesi gerektirir. Vücut geliştirme, bu siyah adamların yaptığı spordur. Vücut geliştirme, sağlığın öncelikli olmadığı bir spordur. Kilo almak için doping ve hormon kullanılır. Bunun bizim yaptığımızla hiçbir ilgisi yoktur.
Fitness nedir?
Fitness hakkında konuşalım. Fitness bizim yaptığımız spordur. Sağlık, zindelik ve gücün iç içe geçtiği ve insanların vücutları için mümkün olan en iyi şekli elde etmeye çalıştığı bir spordur. Hem sağlıklı hem de son derece faydalıdır. “Vücut geliştirmeye kaç yaşında başlanmalı?” sorusu doğru bir soru değil. Bu iyi bir soru değil, çünkü çocukların (18 yaşın altında) vücut geliştirmeye başlaması asla tavsiye edilmez. Çünkü vücut geliştirme, daha önce de söylediğim gibi, maksimum kütleye ve ağırlığa ulaşmakla ilgili bir spordur. Bu, çocuğun gelişim aşamasındaki gelişimini etkileyebilir (ileride bundan bahsedeceğim). Bu nedenle “egzersize başlamak için kaç yaş çok küçüktür?” diye sormalıyız Artık biliyoruz.
Egzersize ne zaman başlayabilirsiniz?
Her çocuk 7-8 yaşından sonra aktif olarak spor yapmaya başlayabilir. Çocukların sadece vücut ağırlıkları ile yapabilecekleri sporlar en faydalı olanlarıdır. Mekik ve şınav gibi fitness programları buna iyi birer örnektir. Şınav, barfiks, mekik, hafif ağırlık çalışması ve bisiklete binmeyi içeren bir fitness rejimi çocuğun gelişimine yardımcı olacaktır. Bu yaşta ağır egzersizler yapılması tavsiye edilmez.
Erkek çocuklar ergenliğe ulaştıkça, vücutlarındaki testosteron seviyeleri yükselmeye başlar. Bu durumda kas inşa etmek daha kolaydır. Fitness’tan en iyi şekilde yararlanmak için erken, yani ergenlik döneminde başlamak en iyisidir. Bu, illa ki maksimum zorlukta ağır ağırlıklar kaldırmanız gerektiği anlamına gelmez. Gerekli olan tek şey gelecek için gerekli olan altyapıdır.
Fitness’ın çocuklar için herhangi bir faydası var mı?
Bu mümkün değil mi? Fitness’ı doğru şekilde, ağırlıkları abartmadan ya da gözetim altında yapmakta fayda var. Koşu, bisiklet gibi sporlarda büyüme hormonu seviyeleri % 100-200 oranında artıyor. Ağırlık çalışmaları sırasında bu oran normalden %400 daha fazla olabilir. Egzersiz yaparken vücudun daha fazla büyüme hormonu salgılaması ne anlama geliyor? Bu, daha uzun kemikler, daha güçlü kaslar ve daha uzun bir vücut ile sonuçlanır. Spor yapmak büyüme hormonunun salgılanmasına neden olur, bu da çocukların daha güçlü, daha uzun boylu olmasını ve daha hızlı büyümesini sağlar.
Sadece ağırlık sınırı dikkate alınmalıdır. Her kemiğin ucunda plakalar vardır. Bu yumuşak doku büyüme durana kadar (18-21 yaş) yumuşaktır. Yumuşak dokunun kalmasına izin verilirse kemik büyüyebilir. Bu yumuşak plak dokusu ağır sporlarla bastırılırsa büyüyemez. Kemikler kısa kalacak ve boy da kısa olacaktır.
Eğer doğru yaparsanız bu spor gelişiminiz için çok faydalı olabilir. Ancak yapmazsanız, bahsettiğim gibi, bazı olumsuz etkileri vardır. Ağırlık gözünüzü korkutmasın. Bunlar normal ağırlıklar değil. Boynumuzu kısa tutmak için ağır işler yapmamız gerekiyor.
Vücut geliştirme boy kısaltır mı konusunda daha fazla bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz.