Türk Takımlarının Avrupa’daki Başarısızlığı Dikkat Çekiyor
Türk takımlarının Avrupa kupalarında almış olduğu başarısız sonuçların nedenleri araştırılıyor. Son olarak, Galatasaray’ın UEFA Şampiyonlar Ligi ikinci ön eleme turunda PSV Eindhoven’a elenmesi dikkat çekti. Diğer takımların da durumu farklı değil.
Alınan başarısız sonuçlardan dolayı Türk takımlarının bilhassa Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılmaları mümkün olmayacak. Bir başka deyişle, önümüzdeki senelerde Spor Toto Süper Lig şampiyonunun iki ön eleme oynayacağını söylemek mümkün! Peki, bu başarısızlığın sebepleri nelerdir?
Türk Takımları Neden Avrupa Kupaları’nda Başarısız?
Türk takımları; 2012 – 2013 sezonundan bu yana Avrupa Kupaları’nda toplu bir şekilde başarı gösteremiyor. Galatasaray; 2012 – 2013 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynamıştı. Fenerbahçe ise yine aynı sezon UEFA Avrupa Ligi’nde yarı final oynama başarısını göstermişti.
Ancak, o sezondan sonra aynı anda iki Türk takımının Avrupa Kupaları’nda başarılı olduğunu söylemek mümkün değil! Son olarak, 2017 – 2018 sezonunda Beşiktaş; UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gruptan çıkmıştı. Ancak, son 16 turunda Almanya’nın Bayern Münih takımına elenmişti.
Türk takımlarının yaşamış olduğu bu başarısızlığın birtakım nedenleri mevcut! Her şeyden önce, işin ekonomik tarafına bakmak gerekir. Euro kurunun artması sebebiyle geçmişte olduğu gibi yüksek maliyetli transferler yapmak mümkün olmuyor. Paris Saint Germain, Manchester City, Real Madrid ve daha birçok takım; yedek oyuncuları için dahi en az 50 milyon Euro bonservis ödeyebiliyor. Bunun yanı sıra, Sevilla, Ajax, Lille, Tottenham, Arsenal gibi daha mütevazi takımlar bile çok ciddi bonservis ödeyerek transfer yapabiliyor.
Türk takımlarının mali şartlardan dolayı düşük bonservisli, bonservissiz veya kiralık oyuncu getirmek zorunda kalması; yaşanılan bu başarısızlığın sebeplerinden birisi!
Takımlarımızdaki güncel gelişmelere ve tüm spor haberlerine spor90.net aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Avrupa Başarısızlığının Altında Yatan Çok Sayıda Sebep Bulunuyor
Ekonomi dışında farklı etkenlerin de bu başarısızlığa sebep olduğunu söylemek mümkün! Türkiye’de günübirlik başarı hedefleniyor. Uzun vadeli planlama yapılmıyor.
Takımlar; günü kurtarmak ve taraftarlarını oyalamak adına hamleler yapıyor. Buna ek olarak, saha içerisinde de ciddi bir fark bulunmuyor. Türk takımları; işin hem fizik hem de taktik kısmında bir hayli geri kalıyor.