Süper Lig’de Son Durum

Tarihin en ilginç sezonlarından birine tanıklık ettiğimiz Süper Lig’in 2021/2022 sezonunda artık devre arasına çok az bir süre kaldı. 10 Aralık Cuma günü başlayıp 13 Aralık Pazartesi günü bitecek 16’ıncı hafta karşılaşmalarından sonra oynanacak 3 hafta ile birlikte devre arasına ve transfer dönemine giriş yapılacak.

Yaklaşık 15 gün içerisinde 3 maça daha çıkacak olan takımlar, devre arasına en iyi moralle ve puanla girmeye çalışırlarken, lider Trabzonspor’un hem şampiyonluk yolundaki rakiplerine hem de puan durumunda kendisini takip eden rakiplerine karşı büyük bir puan avantajı bulunuyor.

Trabzonspor Zirvede Yalnız

Geçtiğimiz sezon takımın başına getirdiği Abdullah Avcı yönetiminde oldukça iyi bir yükselişe geçen Trabzonspor, 2021/2022 sezonunda ligin tüm ezberlerini bozdu. 15 hafta sonunda 12 galibiyet ve 3 beraberlik ile 39 puan toplayan ve namağlup bir biçimde oturduğu liderlik koltuğunda en yakın rakibinin 12 puan önünde yer alan Bordo Mavililerde her ne kadar yönetim ve oyuncular temkinli konuşsalar da taraftarlar şampiyonluk şarkılarını şimdiden söylemeye başladı.

Bu sezon oldukça kompakt bir takım haline gelen ve iyi oynamadığı maçlardan da rahat bir şekilde puan veya puanlarla ayrılmayı başaran Trabzonspor, eğer şampiyonluk yolundaki rakipleri daha iyi performans göstermeyi başaramazsa tarihin en rahat şampiyonluklarından birine uzanmaya çok hazır.

Trabzonspor’a puan açısından en yakın rakipleri 27’şer puanı bulunan Konya ve Fenerbahçe olarak sıralanırken, bu sezon şampiyonluk yolunda iddiası olmayan takımların da başarılı performansları dikkat çekiyor. Hatayspor, Alanyaspor, Başakşehir, Karagümrük gibi ekipler hem oynadıkları futbolla hem de büyük ölçüde aldıkları başarılı sonuçlarla birlikte futbolseverlere alternatifli bir futbol keyfi sundular ve taraflı tarafsız herkesin takdirini kazandılar.

Galatasaray ve Beşiktaş’ın çok büyük hayal kırıklığı yaşadığı 2021/2022 sezonunda Giresunspor, Altay ve Adana Demirspor’dan oluşan yeni ekiplerin de rakiplerine birçok maçta zorluk yaşatmayı becerdiklerini es geçmemek lazım.

Süper Lig’de Alt Sıralar Belirli Belirsiz

Bir yandan şampiyonluk yarışı verilirken diğer yandan da küme düşmeme için mücadelenin sürdüğü Süper Lig’e bu sezon en kötü başlangıcı yapan iki takımdan birisi Giresunspor diğeri ise Çaykur Rizespor’du. İlk 5 haftada gol dahi atamayan ve küme düşmesine kesin gözüyle bakılan Giresunspor teknik direktörü Hakan Keleş yönetiminde oldukça iyi toparlandı ve son haftalarda aldığı başarılı sonuçlarla birlikte 12’inci sıraya kadar tırmandı ancak Çaykur Rizespor için işler hala iyi gitmiyor.

Oynadığı son maçta Fenerbahçe’ye 4-0 mağlup olan Rize temsilcisi, iç sahada bilançoyu daha iyi bir hale getirmeyi başarsa da dış sahadaki kötü performanslarını düzeltememeleri durumunda küme düşmekten kurtulmaları çok zor olacak.

Sezon başından bu yana maçların bazı kesitlerinde iyi performanslar gösterseler de sonuç almakta zorlanan Göztepe ve Yeni Malatyaspor’un kadro kalitesi ile alakalı sorunları onların ateş hattından kurtulmalarını zorlaştırırken, Kasımpaşa’nın rakiplerine göre daha iyi bir kadrosu olmasına rağmen 15 hafta sonunda sadece 11 puan toplayabilmiş olması dikkat çekici.

Trabzonspor dahil Anadolu takımlarının lige damgasını vurduğu ve yabancı kuralına dair tartışmalarla başlayıp hakem tartışmalarıyla devam eden Süper Lig’in 2021/2022 sezonu genç teknik direktörler açısından da başarılı bir sınav oldu.

Ömer Erdoğan, İlhan Palut, Emre Belözoğlu, Hakan Keleş, Francesco Farioli, Nuri Şahin gibi yeni nesil teknik direktörlerin takımlarına oynattıkları futbol ve aldıkları başarılı sonuçlar Türk futbolunda yeni bir dönemin temsilcisi olabilir.