Golbol’ün Süperstarı Sevda Altunoluk
Golbol Kadın Milli Takımımız, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları final maçında Amerika Birleşik Devletleri’ni 9 – 2 gibi farklı bir skorla yenerek, Rio 2016’dan sonra üst üste ikinci kez olimpiyat altın madalyasına ulaştı.
Bu müthiş başarı ve istikrar nedeniyle milli takımımızda emeği geçen -sporcusundan antrenörüne, yöneticisinden sağlık ekibine- her bir bireye ne kadar teşekkür etsek az.
Bir takım oyununda iki kez üst üste dünyanın en önemli engelli organizasyonunda zirveye yerleşmenin göründüğünden çok çok çok daha zor olduğu aşikar. Ancak bizim için işleri bir nebze de olsa kolaylaştıran biri var. Kadınlar golbolün belki de gelmiş geçmiş en büyük yıldızı Sevda Altunoluk oldu.
Sevda Altunokluk ve başardıklarına geçmeden önce, golbol hakkında bilgisi olmayanlar için kısaca Paralimpik Oyunları tarihine geçtiğimiz spor dalını kısaca tanıyalım.
GOLBOL SPORU
Golbol, görme engellilere özgü bir takım sporudur. 1946 yılında Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sepp Renidle tarafından, savaşta gözlerini kaybeden gazilerin rehabilitasyonu amacıyla icat edilmiştir.
Golbol oyunu, ilk olarak Kanada’da yapılan 1976 Paralimpik Yaz Oyunları’nda dünyaya tanıtılmış ve 1980 Paralimpik Yaz Oyunları’nda ilk kez programa eklenmiştir. Bu tarihten beri yapılan Paralimpik Oyunları’nın hepsinde ve diğer şampiyonalarda oynanmaktadır. İlk Dünya Golbol Şampiyonası 1978 yılında Avusturya’da gerçekleştirilmiş ve o yıldan beri her dört yılda bir gerçekleştirilmektedir.
Oyun, üçer kişilik iki takım ile oynanır. Her takımda en fazla üç yedek oyuncu vardır. Oyun, bir orta çizgisiyle ikiye bölünmüş dikdörtgen biçiminde bir jimnastik salonu sahasında oynanır.
Her takım sadece kendi yarı sahasında hareket etme hakkına sahiptir. Her kalenin önünde bulunan, elle hissedilebilecek çizgiler oyuncuların kendilerini yönlendirmesine yardımcı olur. Goller sahanın her iki ucuna atılır. Oyun, zilli bir topla oynanır. Oyunun amacı, karşı tarafın savunmasına karşı, her takımın topu yuvarlayarak rakibin kale çizgisinden geçirmesidir. Yaklaşık 50 dakikalık oyunun sonunda daha fazla gol atan taraf kazanan olur.
SEVDA ALTUNOLUK BİR SPORCUDAN DAHA FAZLASI
Sevda Altunoluk için bir sporcudan fazlası dememin temel nedeni ise bir takım oyununda inanılmaz baskın bir performans ortaya koyması. Yaptıkları, başardıkları o kadar erişilemez istatistikleri var ki gerçekten Sevda Altunoluk, golbol tarihinin en büyük yıldızı bile olabilir.
2016 Rio Paralimpik oyunlarda Golbol Kadın Milli Takımımız, ile başlayan serüveninde bir çok başarılara imza attı.
Sevda Altunoluk yaklaşık olarak 15 yıldır Golbol Kadın Milli Takımımız ile sporun içinde olan 27 yasındaki milli sporcumuz 2 kez Paralimpik oyunlarında altın madalya kazanarak onlarca turnuvada gol kraliçesi olarak adını tarihe yazdırmayı başardı.
27 yasındaki Sevda Altunoluk Takım arkadaşları antrenörleri ile beraber Golbol Kadın Milli Takımımız da tarih yazamaya daha çok devam edecek diye biliriz.