Futbolda Röveşata
Her spor dalında olduğu gibi futbolda da kendisine özgü hareketler ve terimler vardır. Röveşata bu terimlerden biri. Peki nedir bu röveşata?
Futbolda ve ayak voleybolunda var olan bu hareket yapılması oldukça zor bir harekettir. Esneklik ve klas gerektiren bu harekette sırt yere yatay bir şekilde olurken kaleye dönük olarak gerçekleştirilir.
Hem futbolda hem de ayak voleybolunda kendisine yer edinen röveşatanın tanımına geçmeden önce futbol nedir kısaca bakalım. Futbol, 11 kişilik takımların oynadığı, hakemin yönettiği ve gol atmak amaçlı olan seyir zevki yüksek bir spor müsabakasıdır. Futbol içerisinde birçok farklı terim yer alır. Bu terimler futbolun çok daha zevkli ve heyecanlı bir hale gelmesini sağlar.
Futbol içerisinde genellikle oyuncuların klas hareketleri bulunmaktadır. Bu klas hareketler ile birlikte futbol görsel bir şova dönüşür. Bu klas hareketlerden bazıları hay trick, çalım, röveşata, vole, sert şut, falso gibi terimler yer alır. Bu hareketler yapılması zor hareketlerdir.
Röveşata Nasıl Atılır?
Futbol içerisinde topu uzaklaştırırken aynı zamanda rakip kaleye gol atmak amacı ile yapılan ve gelen topa havada ters perende atarak tek ayakla vurulan şutun adı röveşatadır. Futbol ve ayak voleybolunda gerçekleştirilen bu hareket oldukça zordur. Esneklik ve klas gerektirmektedir. Özellikle görsel bir şov olarak göze fazlasıyla hoş gelmektedir.
Futbolda röveşata, rakip kaleye gol atmak isteyen futbolcunun genellikle takım arkadaşından gelen ortayı havada ters perende atarak sırtını kaleye dönmüş bir şekilde tersten tek ayağı ile topa vurarak gerçekleştirilir. Bu hareket yapılırken futbolcu kendisini topun geliş yönüne doğru ve zamanlamasını ayarlayarak gerçekleştirmek zorundadır. Bu ayarlamalar doğru yapılmazsa top istenilen noktaya gitmeyebilir.
Röveşata Atarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu hareket kesinlikle çim sahada denenmelidir. Zaman ayarlamasının doğru yapılması önemlidir. Topun takip edilmesi gerekir. Vuruş ayağın üst kısmı ile yapılmadı ve topun göz ile takip edilmesi gerekir. Sırt zemine paralel olmalıdır. Kaleye sırt dönük olmalıdır. Her harekette olduğu gibi doğru krampon kullanımı önemlidir. Sıçrama işlemi yapıldığında vücut düşerken kollar ile desteklenmeli ve yere doğru bir iniş gerçekleştirilmelidir. Kale içinde belirli bir nokta hedeflenmelidir.