AVRUPA SÜPER LİGİN KURUCU 9 TAKIMINA CEZA YOLDA
UEFA’nın yaptığı açıklamada kurucu 12 takımdan 9’una yaptırım uygulanacağı açıklandı. Bu 9 kulübe verilecek cezanın UEFA arenasında oynayacakları bir sezonda, o sezonun gelirlerinin %5’ine el koyulacağı açıklandı. UEFA’nın resmi sitesinden yapılan açıklamada bu 9 takımın şunlar olduğu söylendi;
İngiltere’den: Tottenham Hotspur, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Manchester United, Manchester City
İtalya’dan: Milan ve İnter
İspanya’dan da Atletico Madrid’e yaptırım uygulanacağı açıklandı.
UEFA’YA VERİLEN SÖZLER
UEFA açıklamalarında bu 9 kulübün Avrupa Ligi organizasyonuna katılacaklarını açıkladıkları için taraftarlarından, federasyonlarından ve UEFA’dan özür diledikleri belirtildi. 9 kulüp yaptıkları hatanın farkına vardıklarını ve bazı maddeler ile söz verdi. İşte 9 kulübün UEFA’ya verdiği o sözler;
® UEFA’nın yönetim kuruluna ve işleyiş sistemine bağlı kalacaklarını
® UEFA’nın olağan her organizasyonuna katılacaklarını
® Avrupa Süper Ligi için çıktıkları Avrupa Kulüpler Birliği’ne tekrardan katılacaklarını
® Süper Lig’i durdurup bitirmeye çalışacaklarını
® Kendilerini affettirmek için Avrupa’da bulunan çocuklara ve gençlere 15 milyon euroluk bağış yapacaklarına
® UEFA’nın izni olmadan katılacakları herhangi bir turnuva için 100 milyon Euro tazminat ödeyeceklerini
® UEFA ile yaptıkları sözleşmelerden herhangi bir kuralı ihmal ettiklerinde 50 milyon Euro ceza ödeyeceklerini kabul ettiler.
FUTBOLUN RUHU
UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in yaptığı açıklamada, 9 kulüp ile yaptıkları sözleşmelerin UEFA’yı ve kulüpleri birbirine bağlayacağını ve futbol için kocaman bir pozitif adım attıklarını söyledi. 9 kulübün ödeyecekleri cezanın UEFA’nın kasasına girmeyip futbolu geliştirmek adına altyapılara aktarılacağını söyledi. Başkan Aleksander Ceferin UEFA’dan çıkan kalan 3 kulübün ise hatasından bir an önce dönmesi gerektiği ve bu 3 takımla ilgili yaptırımların daha sonra düşünüleceğini belirtti. Avrupa Süper Ligi tüm dünyada tepki ile karşılanmıştı. Futbolun gelir önemsenmeden oynanan bir spor olduğunu ve modern dünyada futbolun artık spordan çıkıp ticari bir endüstriye kaydığı Avrupa Süper Ligine karşı çıkanların başlıca sebebiydi.
Futbolun fakirden alınıp zenginin masasına koyulan bir ticari anlaşmaya kaydığı ve futbol artık sahada değil masada oynanmaya başlayan bir spor olmasından dolayı Avrupa’nın bütçe ve lig olarak küçük olan takımları bu yeni lige sert bir dille karşı çıkmışlardı. Şampiyonlar Liginde boy göstermeye çalışan küçük kulüplerin asla Avrupa Süper Liginde barınamayacağı ve barınsa da dar bütçesiyle savaşamayıp averaj takımı olacağı aşikardı.
Her sene izlediğimiz Şampiyonlar Liginde birçok sürprize şahit olurken, bize gelen bu heyecanı eğlenceyi katletmek hiçbir kulübe yakışmazdı. Avrupa Süper Ligi direkt olarak yüksek bütçeyle dar bütçeli takımın maç yapmasına izin vermezken, biz her sene Şampiyonlar Liginde bütçe ayırt etmeksizin büyük takımla küçük takımın maçını izleyebiliyoruz. Bu yüzden futbolun var olan ruhunu katletmeye çalışacağımıza her tarafın işine gelen futbolu globalleştirecek bir düzen üzerinde çalışabiliriz. Avrupa Süper Ligi birçok taraftarı etkilediği gibi kulüp başkanlarının da yerini oynattı.
Manchester United-Liverpool maçı öncesi Avrupa Süper Ligini ve Manchester United başkanı Joel Glazer’i protesto etmek için çok sayıda taraftar stat kapılarını yıkıp elinde meşalelerle sahanın içine girmişti. Maçtan sonra konuşan başkan Joel Glazer ise verdikleri rahatsızlıktan özür dileyip, kökleri derinlerde olan geleneklere yeterince saygı göstermediklerini söylemişti. Hepimizin hayatına girip başrol olmuş futbolu, global para piyasasına kaptırmak yerine sahada oynanan oyuna kaptırdığımız gün her şey daha güzel olacak.